Johdantoa historiallisiin hovitansseihin


Hämeen Keskiaikaseura

Mikä ihmeen Hämeen Keskiaikaseura? Olemme joukko keskiajan ja renessanssin asioista ja elämänmenosta kiinnostuneita ihmisiä. Mielenkiintomme kohteena ovat vanhat eurooppalaiset kulttuurit, vuosissa mitattuna suunnilleen ajanjaksolla 600-1600. Aihealue on toki varsin laaja, mutta ajatuksenamme onkin toivottaa tervetulleiksi kaikki jostakin noihin puitteisiin sopivasta asiasta kiinnostuneet, oli se kiinnostus sitten kuinka laaja-alaista tai kapeasti kohdistettua tahansa. Akateemisia tutkijaprofessoreita emme ole, emmekä edellytä asiantuntijuutta keneltäkään. Kiinnostus keskiaikaan ja halu oppia asioita riittää.

Mitä me teemme? Harrastamme historian elävöittämistä. Tutustumme noihin vanhoihin aikoihin ja silloiseen elämään liittyviin asioihin niin teoriassa kuin käytännössäkin. Tutkimme ja otamme selvää asioista, jotta pääsemme myös tekemään ja kokeilemaan niitä käytännössä ihan itsekin. Ruuanlaittoa, käsitöitä niin kankaiden ja lankojen kuin puun, nahan tai metallinkin parissa, tapakulttuuria, heraldiikkaa, kalligrafiaa, miekkailua, jousiammuntaa, musiikkia, tanssia...

Erilaiset harrastuspiirit kokoontuvat kerran viikossa, kerran kuukaudessa tai tarpeen mukaan. Muutamia kertoja vuodessa kokoonnumme viettämään viikonloppua juhliin, joissa kokeilemme taitojamme käytännössä ja eläydymme keskiajan tunnelmaan olosuhteet huomioon ottaen mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Pukeudumme keskiaikaisiin vaatteisiin, tanssimme vanhoja tansseja, syömme keskiaikaisten reseptien mukaan valmistettuja ruokia ajanmukaisilla ruokailuvälineillä kynttilöiden valossa ja jätämme nykyaikaiset puheenaiheet kotiin.

Tavoittelemamme tunnelma on kuitenkin ennen kaikkea romantisoitua keskiaikaa, josta on tarkoituksella valikoitu mukaan nimenomaan kaikkia tuon ajan hyviä puolia. Meille on kyllä tärkeää tietää, että esimerkiksi ruoka saattoi talvisaikaan olla usein kuivaa ja mautonta, monesti niukkaakin. Sairaudet olivat yleisiä, vaarallisia ja pelättyjä. Mutta nykyajassa eläessämme voimme jättää nuo ikävät asiat pois, valmistaa ruokamme tuoreista raaka-aineista ja yrittää eläytyä keskiajan ihanteeseen sellaisena kuin se näyttäytyi jo aikalaisilleenkin ritariromantiikan runoissa ja tarinoissa.

Olemme Suomen Keskiaikaseuran paikallisjärjestö. Suomen Keskiaikaseura puolestaan kuuluu SCA:han (Society for Creative Anachronism, eli suomeksi vaikkapa "Luovan Epäaikaisuuden Seura"), joka on alun perin Yhdysvalloissa syntynyt keskiaikaharrastajien ja historianelävöittäjien yhteisö. Vuosien kuluessa tämä jo 1960-luvulla perustettu järjestö on kasvanut maailmanlaajuiseksi ja kansainvälistynyt.

Hämeen Keskikaikaseura ry:
http://www.humalasalo.net/

Suomen Keskiaikaseura ry:
http://www.aarnimetsa.org/

Kingdom of Drachenwald (Eurooppa):
http://www.drachenwald.sca.org/

Society for Creative Anachronism, inc.:
http://www.sca.org/


Tanssitoimintaa ja lisätietoja

Tanssitoiminnasta lyhyesti: Hämeen keskiaikaseuralla on Tampereella viikottaiset tanssiharjoitukset, joissa harjoittelemme ja tanssimme eurooppalaisia hovitansseja suunnilleen aikakaudelta 1450-1650. Harjoituksiin saavat vapaasti osallistua muutkin kuin seuran jäsenet. Toivotamme tervetulleiksi kaikki näistä tansseista tai seuramme muusta toiminnasta kiinnostuneet ihmiset.

Kesän 2014 tilanne: Harjoitukset pidetään pääsääntöisesti maanantaisin, ja tavoitteena on jatkaa harjoituksia säännöllisen viikottaisina ihan läpi koko kesän. Sään salliessa pyrimme tanssimaan useimmiten ulkoilmassa, yleensä jossakin puistossa. Paikka tullee vaihtelemaan jonkin verran. Tiedotteet tulevien viikkojen yksityiskohdista lähetetään keskiaikaseuran erilliselle tanssiaiheiselle sähköpostilistalle.

Syksyn 2014 tilanne: Harjoituksia jatketaan viikottaisina, luultavasti maanantaisin klo 18-20. Paikka on vielä tätä kirjoittaessa (25.5.2014) auki, sillä olemme parhaillaan etsimässä meille uutta vakiharjoitussalia. Jokaisen kalenterikuukauden ensimmäiset harjoitukset pyritään pitämään – tarpeen vaatiessa ja mahdollisuuksien mukaan – erityisen aloittelijaystävällisinä ja täysin vasta-alkajillekin sopivina.

Hämeen Keskiaikaseuran tanssitoimintaa ja muutakin tanssiasiaa
http://tervatanssit.blogspot.fi/
http://iki.fi/kajaste/dance/fi/
http://iki.fi/kajaste/dance/fi/tanssiaskelikoista.pdf

L'Amusette — tamperelainen itsenäinen tanssiryhmä, joka keskittyy hieman keskiaikaseuraa myöhäisempiin tansseihin (aikakautena ehkä noin 1675-1775)
https://sites.google.com/site/quelscandale/
http://dansebaroque.blogspot.fi/

Historialliset tanssit Suomessa — tietoa renessanssitanssien sekä muiden vanhojen tanssien harrastamisesta ja harrastajaryhmistä eri puolilla Suomea
http://iki.fi/clotilde/Tanssi/

Historiallisten tanssien TanssiWiki — tanssiohjeita suomeksi sekä ajankohtaisia tietoja tulevista historiallisiin tansseihin liittyvistä tapahtumista
http://tanssi.dy.fi/

SCA Dance homepage — SCA-järjestön tanssitietouden kotisivu erittäin kattavine linkkilistoineen
http://www.pbm.com/~lindahl/dance.html

Renaissance Dance homepage — paljon tietoa renessanssitansseista, niiden historiasta ja harrastamisesta
http://www.rendance.org/